Deci acesta "egalitate" exista....sau nu, stiu, multi si-au pus intrebarea..
Din ce perspectiva vreau sa stiu daca sunt sau nu egali? Din perspectiva legilor, a religiei, a societatii si a prejudecatilor fiecaruia..
Perspectiva religiei
1. Femeia trebuie sa-l adore pe barbat ca pe un zeu. În fiecare dimineata, ea trebuie sa îngenuncheze de noua ori la rând la picioarele sotului si, cu mâinile încrucisate, sa-l întrebe: Domnul meu, ce doresti sa fac?2. Când un barbat va fi admonestat public de catre o femeie, are dreptul sa o loveasca cu pumnul, cu piciorul si sa-i sparga nasul, pentru ca, astfel desfigurata, sa nu se mai arate în public, rusinata de propriu-i chip. si a meritat-o din plin, fiindca s-a adresat barbatului cu rautate, folosind cuvinte pline de îndrazneala.
3. Barbatii le sunt superiori femeilor, pentru ca Allah le-a oferit superioritatea asupra lor. Prin urmare, el le-a dat barbatilor o masura îndoita din ce le-a dat femeilor. Barbatii care au sotii neascultatoare, le pot pedepsi: sa paraseasca patul conjugal si chiar sa le loveasca. Nu i-a fost data barbatului o calamitate mai mare decât femeia.
4. Natura creeaza femei numai când nu poate crea barbati. Femeia este, prin urmare, un barbat inferior.
5. Cea mai proasta eticheta pe care o poate avea o femeie este cea de savanta.
Si la noi la Biserica Ortodoxa, se spune:
Ca în toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca în biserica, caci lor nu le este îngaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea. Iar daca voiesc sa învete ceva, sa întrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca în biserica.
Perspectiva societatii
Asociatia n care se preocupa de apararea drepturilor femeilor în România are totodata in vedere respectarea normelor Uniunii Europene privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati care este parte a aquisului comunitar, pentru a semnala orice posibila discriminare pe baza de sex sau gen. Asociatia noastra considera ca noile reglementari genereaza multiple forme de discriminare la adresa femeilor, cu consecinte deosebit de grave asupra persoanelor care au in ingrijire copii pana la doi ani.
Consideram ca ordonanta Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale reprezinta o discriminare directa si indirecta a femeilor din România in conformitate cu cele prevazute in Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse între femei si barbati.
Aceasta ordonanta promoveaza multiple forme de discriminare:
1. O discriminare directa la care sunt supuse femeile gravide si persoanele aflate în concediu parental (în marea lor majoritate femei) în comparatie cu alte categorii de asigurati, prin marirea stagiului de cotizare la 9 luni (comparativ cu 6 luni pentru celelalte categorii de asigurati).
2. O discriminare indirecta a femeilor în raport cu barbatii, având în vedere ca numai ele sunt cele care poarta o sarcina, iar dispozitiile Ordonantei nu li s-ar putea aplica decât lor.
3. O discriminare a femeilor din mediul rural, în raport cu cele din urban. Având în vedere ca o mare parte din populatia României se afla în mediul rural, dintre care, mai mult de jumatate sunt femei, prevederea nou introdusa, prin care persoanele care desfasoaraactivitati agricole nu sunt menþionate la asigurari sociale, reprezinta o discriminare directa a acestora.
4. O discriminare a contribuabilelor la sistemul de asigurari, prin plafonarea superioara a cuantumului indemnizaþiei la 85% din salariul mediu net prognozat anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, indiferent de contributia anterioara la asigurari. În acest fel, persoanele a caror indemnizatie, calculata conform legii, este mai mare decât 85% din salariul mediu net prognozat, vor primi indemnizatia în valoare mai mica decât cea cuvenita pentru care s-au asigurat si pentru care au cotizat la sistemul asigurarilor sociale.
Egalitatea de şanse reprezintă un factor esenţial pentru dezvoltarea durabilă, în special în domeniile în care această inegalitate este mai pronunţată în ţările în curs de dezvoltare, şi anume:
ocuparea forţei de muncă şi activităţile economice, deoarece majoritatea femeilor lucrează în sectoare informale, caracterizate prin productivitate şi venituri reduse, condiţii de muncă dificile şi o protecţie socială limitată sau inexistentă;
guvernanţă, deoarece în mai multe ţări, femeile sunt marginalizate în procesul de luare a deciziilor.
Pentru a proteja drepturile fundamentale ale femeilor, legislaţia care asigură egalitatea de drepturi între bărbaţi şi femei trebuie să fie pusă efectiv în aplicare. Accesul la educaţie, domeniu în care inegalitatea între bărbaţi şi femei este legată de sarcinile gospodăreşti impuse femeilor;sănătate, deoarece femeile au un acces limitat la serviciile medicale de bază, în special în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii şi sănătatea sexuală;violenţa împotriva femeilor.
Punctul meu de vedere...
Considec ca asta e ca in fabula "egaliate, dar nu pentru catei"...
Barbatul si femeia sunt egali, nu este o ipoteza, este o axioma, deci nu trebuie demonstrata, argumentata etc. Nu se pune problema de superioritate a unuia in fata altuia, unul naste, celalalt nu, unul alapteaza, celalalt nu, unul are forta si par pe piept, celalalt are forta de a manipula...etc.
Fiecare isi are rostul, rolul lui avand responsabilitati si atribute diferentiate. Succesul si trainicia, existenta speciei umane depinde de felul cum este respectata aceasta egalitate dintre ambele sexe, de impletirea lor in toate, sunt ca doua spirale ale unui ADN
Eu cred ca femeile si barbatii sunt egali in anumite societati. Din pacate in multe societati barbatii isi impun superioritatea si o femeie care nu are dreptul sa muncesca, sa-si arate fata, sa isi cresca singura copilul, etc, nu poate fi egala cu barbatul.
Intr-o societate in care femeia poate lucra, isi poate creste singura copiii, are acces la educatie si nu este discriminata, nu exista nici o deosebire intre femeie si barbat.
Prin lege, femeile sunt egale in drepturi cu barbatii. Daca mai sunt tampiti frustrati pe lume, e problema lor si a celor ce le suporta tampeniile.
No comments:
Post a Comment